Sivut

lauantai 25. toukokuuta 2013

Mejä-kurssi, päivä 1

Aamulla suuntasin Lahteen Mustin Kerholle. Alkuun pidettiin pari tuntia teoriaa käsitellen mm. koiran hajuaistia ja jäljestämisen perusasioita; sanastoa, jäljen suunnittelua, veretystä, merkkaamista, ja lopuksi vielä itse jäljen ajamista ja koetilanteita. Kouluttajana meillä toimi Grazyna Brek-Laitinen.

Kun teoria oli taottu päähän, lähdettiin käytännön hommiin Merrasjärven ulkoilu- ja retkeilyalueelle. Alkuun Grazyna teki meille malliksi jäljen omalle koiralleen. Ihannetilanteessa jälki tehdään pareittain siten että ensimmäisenä kulkenut merkkaa (ja piirtää karttaa), ja jäljessä seuraa verettäjä. Meidän muiten tehtävänä oli kulkea jäljen vierellä (vähintään 5m etäisyydellä) ja seurata tarkasti kuinka toimitaan. Tämän jälkeen meidät lähetettiin omatoimiseen jäljen tekoon pareittain.

Kukaan ryhmäläisistä ei ole kokeillut mejäilyä aiemmin, joten jäljistä tehtiin lyhyitä ja helppoja (30-50m). Merkkaukset tehtiin pyykkipoikiin sidotuilla värikkäillä nauhanpätkillä. Kuntopolun viereen merkattiin ensin paikka josta mennään metsään. Parin metrin päähän merkattiin "rauhoittumispaikka" jossa koira puetaan valjaisiin ja liinaan, ja jossa odotetaan niin kauan että koira on rauhallinen ja ohjaajan hallinnassa. Parin metrin päähän tästä potkittiin "aloituspaikka", n. 30x30cm alue jossa maanpinta on rikottu ja jossa on reippaasti verta. Jäljen merkkaaja lähti tästä mahdollisimman suoraan merkkaamaan jälkeä laskien samalla metrejä. Verettäjä seurasi kannoilla ja veti narussa perässään vedessä ja veressä uiettua sientä. Kun jälki oli valmis, potkittiin maahan 30x30cm "kaato" joka veretettiin runsaasti. Sitten palattiin lähtöpaikalle kiertäen jälki vähintään 5m päästä, ettei se sotkeutuisi palatessa. Huomisen ohjelmaan sitten kuuluu sorkan / muun palkan vienti kaadolle, ja sen jälkeen itse jäljestys koiran kanssa. Jälkiä teimme yhteensä 7, jokaiselle koiralle yhden. Kulmia ja makuupaikkoja ei tehty, ne saa sitten jokainen opetella itsekseen taitojen ja jäljen pituuden kasvaessa.

Pari tuntia metsässä meni, ja lämminhän siellä tuli. Ilma oli suorastaan trooppinen, ja hyttysiä piisasi. Saimme siis oikein kunnon masokisti-startin tähän lajiin. Saapa nhdä millainen sää on huomenna, toivottavasti ei kovin kuumaa, sillä koirille tulee pitkä odotusaika autossa; jokainen koira jäljestää yksin omalla vuorollaan ja muut pysyvät autossa poissa häiritsemästä. Me ihmiset saamme pienen matkan päästä seurata muiden koirakoiden työtä, ja käsittääkseni Grazyna kulkee jäljestävän koirakon mukana opastamassa ja analysoimassa.

Mulla on vähän sellainen kutina että tää on Kertun juttu! Ainakin kovasti toivon niin. Mun juttu tää tuntuis olevan, ainakin tän ekan kerran perusteella. Huomenna oon varmaan vielä triplasti innoissani :)

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta!! Kivaa päivää huomiselle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin, äärettömän mielenkiintoista! Ja ihan varmasti meille tulee huomenna kiva päivä, kiitos :)

   Poista
 2. Oli oikein mukava kurssi! Jäädään seurailemaan teidän elämää näin blogin kautta. Toivottavasti kuvat tulivat perille ja ovat ihan hyviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuvista, just passeleita! Muutamaan vähän rajailin, kun laitoin tuohon seuraavaan postaukseen...

   Poista
 3. Vastaukset
  1. No vähintään tripla. Taytyy varmaan korottaa potenssiin, tai jotain vielä suurempaa... :) Tää on Kertun laji!

   Poista

Kiitos tassunjäljistäsi!