Sivut

torstai 30. toukokuuta 2013

Olen sanaton

Viikko sitten kun olimme Helillä koirien kanssa riekkumassa, tapahtui jotain sellaista mistä olen valmis kertomaan vasta nyt... Noiden aiemmin kuvattujen pallo- ja rengasleikkien lomassa sattui ikävä tapaus; Kerttu näppäisi hampailla yhtä Helin lapsista jalkaan. Se oli (ja on edelleen) mulle tosi kova paikka ja otin se aika raskaasti. Tämä oli se kuuluisa "viimeinen niitti" ja pari päivää mietittyäni lähdin hakemaan meille apua. Otin yhteyttä koirakoulu Homeettaan ja pyysin päästä neuvolatunnille koko meidän porukan kanssa.

Sain sähköpostilla vastauksen "Tervetuloa" ja 3 sivua tiukkoja kysymyksiä, molemmista koirista samat täytettävät tiedot. Neuvolatunti (koirien ja omistajien testaus/arviointi) oli eilen.

Olen hämmästynyt. Ihmeissäni. Sanaton. Mykistynyt.

Neuvolatuntiin kuuluu luonnentestin osia; kolina, haalari ja kelkka, minä vein koirat kelkalle ja Petteri kolinalle ja haalarille. Mehän olemme Armin kanssa käyneet virallisessa luonnetestissä ja siellä Armi käyttäytyi kuta kuinkin siten kuin olin ajatellutkin. mielestäni se käyttäytyi näissä testiosissa melko samalla lailla. Mulla oli mielikuva Kertusta suorittamassa testiä, ja ajattelin sen panikoituvan ja menevän lukkoon, yrittävän hirttoitsemurhaa hihnan kanssa, kiljuvan ja yrittävän pakoon paikalta. Mutta toisin kävin. Kolinaa ja haalaria en nähnyt, mutta minulle kerrottiin Kertun suoriutuneen niistä hienosti, ja uhkien uudelleen ohittaminen oli sujunut ilman epäröintiä. Kelkalla Kerttu puolusti rajusti edessäni ja kävi vain vähän takanani (Armi ollessa pääosin takana) ja kun kelkka pysähtyi Kerttu kiersi ensin sen taakse ja tutustui sitten kelkkaan lähes oma-aloitteisesti.  Palautuminen välitön. Osat on otettu videolle ja mielenkiinnolla odotan että päästään katsomaan niitä.

Testin mukaan Kertulla on hyvä toimintakyky ja hermorakenne, sillä riittää taistelutahtoa, ja se on suhteellisen kova koira. Missä siis on se meidän arka, epävarma ja reppana koirasurkimus? Minun omassa päässä, totaalisen väärin tulkittuna.

Kertun rähjääminen, irvistely, näppäily onkin siis ymmärtääkseni ollut sitä, että koska kukaan muu ei ole ottanut tilanteita haltuun, on sen pitänyt ratkoa "ongelmatilanteet" lenkillä ja muuallakin ihmisten ilmoilla omalla tavallaan.

Sen lisäksi että koirat testattiin, meitä omistajia tarkkailtiin varmasti vähintäänkin samalla samalla intensitettillä. Lopputulema oli se, että koirat eivät kunnioita minua, Petteriä kylläkin. Tämä oli ehkä kaikista vaikeinta kuulla.

Pystyn kyllä hyväksymään sen että olen tehnyt koirieni kanssa virheitä, ja että en osaa tulkita ja lukea niitä (ovathan nämä sentään ensimmäiset koirani), mutta se että koirat eivät kunnioita tai välitä minusta, tai että meidän välillä ei ole suhteita, tuntuu tosi pahalle. Olen kuitenkin yrittänyt parhaani, ja luullut tekeväni suurinpiirtein oikein. Tuntuu kuin maa olisi vetäisty jalkojen alta kokonaan kolmen viimeisen vuoden osalta. Aika pysähdyttävää.

Kertulla alkoivat juuri juoksut, joten emme nyt pääse vielä jatkamaan tätä neuvolatuntia pidemmälle. Kolmen neljän viikon kuluttua palaamme asiaan ja saamme lisäohjeistusta. Erätauossa on puolensa; toisaalta olisi ollut tosi mahtavaa päästä aloittamaan heti, innostus on suuri. Toisaalta saan nyt aikaa miettiä asioita, tarkastella koirien toimia uudesta näkökulmasta ja tottua ajatukseen että Kerttu ei olekaan pelkuri vaan ihan täyspäinen tyyppi. Kaiken tämän ymmärtäminen vienee aikansa.

Saatiin me sentään yksi kotiläksy; mielikuvaharjoitus.
Ajamme autolla lähikauppaan. Koirat ovat autossa ilman häkkiä vapaana, jätämme ovet apposen auki. Ohi kulkee kissa, orava, muutama koira joista ainakin yksi rähjää. Koirat ei korvaansa lotkauta eikä meidän tarvitse kaupassa ollessa miettiä että miten autolla sujuu. Ostokset tehty, takaisin autolle ja matka jatkuu.
Että semmosta.

21 kommenttia:

 1. Ajatuksia herättävä postaus. Kiitos siitä! Rehelliset ja ajattelevat ihmiset ovat ihania. Niin kuin sinä. Minun mielestä koirien kanssa ei pitäisi muunlaisia ollakaan :)

  Olenpa huomannut sen, että tällaiset opinpaikat eivät unohdu koskaan. Kokemuksen kautta oppiminen on ehkä rankinta mutta lopputulos mitä parhain. Minulle on käynyt niin monesti. Tsemppiä! Kuulen mieluusti lisää miten teillä "treenit sujuu" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisissa asioissa on pakko olla rehellinen, niin itselleen kuin muillekin. Kantapään kautta opitut asiat jäävät varmasti mieleen parhaiten, ja tämä on yksi sellaisista. Kolme vuotta perä eelle puuhun, ja sitten rytinällä alas. Surullista että koiran kustannuksella ja omaa tyhmyyttäni. Mutta jospa tästä nyt ponnistaisi oikeaan suuntaan. Kiitos tsempistä, ja muustakin :)

   Poista
 2. Hmmmh...minun tekisi niin mieli sanoa; "Mitäs mä sanoin"...silloin syksyllä käydessäni katsomassa Armin ja Capun pentuja. No tulipa sanottua, äläkä loukkaannu, ethän?

  Useimmilla pihakoirilla on dominanssia tarpeen vaatiessa vaikka muille jakaa ja varsinkin jos siihen annetaan mahdollisuus ja tilaisuus. Ihan pienestä pennusta jo ne jutut lähtee menemään väärään suuntaan jos on mennäkseen.

  Vaan hyvä että homma hoituu, toivottavasti pääsette hyviin tuloksiin! Arvostan myös suuresti sitä että kirjoitat "kipeästä asiasta" ehkä jollekin muullekin löytyy ajatuksenpoikasta ja apua kirjoituksestasi.

  Itselläni on valmiina tekstiä dominanssista, vaan olen pihtaillut sen julkaisemista, syystä jos toisestakin ja kolmannesta, vaan saas nähdä...

  Oikein ihanaa ja kesäistä viikonloppua teille, koko perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistan mitä silloin puhuttiin, ei vaan mennyt vielä silloin jakeluun... tarvitsin nähtävästi kunnon potkun persuksille ennen kuin tajusin mistä on kyse, ja olin niin fiksoitunut siihen että Kerttu on pelokas reppana (niin helppoa laittaa koiran syyksi ja vaikeaa tunnustaa omat virheensä). Missään nimessä en loukkaannu!

   Kuten jo Miallekin vastailin, kyllä näistäkin asioista pitää puhua, hyssyttelemällä saa vaan lisää vahinkoa / tietämättömyyttä aikaiseksi. En toivo että kukaan pihakoiraomistaja joutuu samaan jamaan kuin me, mutta jos tästä musn avautumisesta on hyötyä jollekin niin sitten se on tehnyt tehtävänsä.

   Ymmärrän hyvin että sulla on syitä olla kirjoittamatta dominanssista. Mullakin on. Nykyään tuntuu olevan vallalla pehmeät koulutusmetodit ja laumateoriakin on kuulemma tieteellisesti kumottu, joten tuosta mun kirjoituksesta sensuroitui pois aika paljon...

   Kiitos sullekin tsempistä, tällainen tuki merkitsee mulle paljon!

   Poista
 3. no joo, sanattomaksi vetää. Kiitos kun jaoit tämän kanssamme. Tätä pitää mietiskellä ihan pitemmän kaavan mukaan. Hyvää kesää teille <3 toivoopi Johanna laumansa kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen vieläkin melko mykistyneenä täällä... Onneksi ajattelutyössä ei tarvita sanoja, ja sitä olenkin nyt harrastanut täyspainoisesti kellon ympäri... ehkäpä jossain vaiheessa saan taas puserrettua muutaman sanasen lisää aiheesta.

   Poista
 4. Tosi ikävä tapahtuma, mutta hienoa että hait apua. Varmaan tosi kova paikka saada palautetta omasta toiminnasta ja suhteesta koiraan. Tärkeintä on, että olet ryhtynyt toimiin ja opitte uusia tapoja toimia. Arvostan rohkeutesi ja avoimuutesi kun kirjoitat siitä tässä, hatunnosto ja tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rankinta tosiaan oli se mitä sain kuulla kunnioituksesta ja suhteista. Sen lisäksi että toivon itselleni miellyttävämpää elämää koirien kanssa, toivon vielä enemmän sitä että koirilla olisi parempi olla täällä meidän kanssa. Apua tarvitaan, mutta onneksi sitä myös saadaan! Kiitos tsempistä!

   Poista
 5. Samassa jamassa olevia löytyy paljonkin, uskoisin...valitettavasti liian usein se koira nostetaan jonnekin jalustalle ja sitä jumaloidaan ja palvotaan, kun suhteitten pitäisi olla päinvastoin jo ihan luonnostaan.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niinkun mä olen ihan tietoisesti pyrkinyt välttämään inhimillistämistä ja palvomista ja yrittänyt olla auktoriteettinä täällä... No, en onnistunut, mutta tästä on nyt hyvä lähteä korjaamaan itseään :)

   Poista
 6. Kiitos Maikki kirjoituksestasi! Tekstisi oli hätkähdyttävä ja yllättävä...

  Olen pahoillani, että kuulit noin tyrmääviä uutisia. Olen varma, että asiat lähtevät paremmalle tolalle nyt, kun saatte aiheeseen apua. Mahtavaa, että ymmärsitte lähteä porukalla tuonne koirakoululle! Elämä on haasteita täynnä ja tämä on yksi sellainen.

  Ei ollut varmasti helppoa kirjoittaa tällaisesta aiheesta, mutta hienoa, että uskalsit sen tehdä. Tekstisi sai minutkin havahtumaan ja miettimään omaa koirasuhdettani ja sitä miten sitä kannattaisi kehittää. Tähän asti olen mennyt sillä linjalla, että olen uskonut, että pennun ja omistajan suhde kehittyy hyväksi jos/kun koirakko tekee kaikenlaista yhdessä. Nyt, luettuani blogikirjoituksesi, olen alkanut miettiä, että olenko kuitenkin panostanut liikaa "tulokselliseen toimintaan" eli tehnyt liikaa pelkkiä treenejä pennun kanssa. Olenko muistanut leikkiä tarpeeksi ja olla vain läsnä ilman, että pitää koko ajan suorittaa jotain? Enpä kai. Auktoriteettiasia on myös vaikea, kun on ensimmäisestä pennusta/koirasta kyse ja sitä helpolla usein sortuu lepsuiluun ja inhimillistämiseen. Näissä ajatuksissa kohti sunnuntain viettoa...

  Tiivistetysti vielä kiitos avoimuudestasi ja siitä, että nostit "kissan pöydälle". On kivaa kirjoitella kevyesti kaikenmaailman koirahömpötyksistä (kuten itse teen), mutta tämä aihe todella antoi ajattelemisen aihetta. Tsemppiä ja luottavaisin mielin eteenpäin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista sinullekin!
   Riippuu varmaan tosi paljon koiran luonteesta, ja omistajienkin luonteesta että miten paljon pentu tarvitsee kasvatusta ja rajojen vetoa. Jos Kerttu olisi pehmeämpi, emme olisi tässä tilanteessa, ja siitä olisi saattanut kasvaa ihan kunnon koira näillä meidän menetelmillä... Mutta onneksi meillä on vielä monta vuotta (ainakin toivottavasti) parantaa meidän kaikkien arkea.
   Pennun kanssa puuhastelu ja harrastukset kehittävät koiran ja omistajan suhdetta, enkä uskokaan että te Pulmun kanssa treenaatte "pipo kireällä" =D

   Poista
 7. Yksia asia joka tulee useinkin mieleeni, että ihan arkielämä ja temppujen koulutus tulisi jotenkin eriyttää toisistaan...selkeyttäisikö se jotenkin asioita? En tiedä...

  Hämmästyttävää on myös mielestäni se, että nykyisin pentukursseilla tällätään koiranomistajalle klikkeri käteen ja kerrotaan että sillä kaikki hoituu...ja ensimmäistä koiraansa kouluttavalle ja muutenkin, klikkeri ei ole mikään helppo väline käyttää, saati ihmiselle joka ei välttämättä edes ymmärrä koiransa elekieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, juurikin tämä sama asia selkesi minulle tuolla neuvolakäynnillä. Kasvatus ja koulutus ovat kaksi eri asiaa. Kasvatus on joka hetkistä kokopäivätyötä, ja vaatii ainakin meillä ihan elämäntapamuutoksen. (Temppu)koulutus on sitten ihan asia erikseen, eikä sen avulla luoda hyvin käyttäytyviä koiria, vaan nimenomaan kasvatuksella.

   Poista
  2. Mua aiemmin mainittuna "pehmokouluttajana" hirvitti aika paljon se YLE:n ohjelma, jossa oli vastakkainasettelussa kaksi aivan ääripään kouluttajaa. Tai sen-poliitikon-jonka-ehkä-keksitte koirankoulutusneuvot telkkarissa. Oikein tehty naksutinkoulutus ei ole mitään houkuttelua vaan perustuu oikein ajoitettuun vahvisteeseen ja siihen pitää oikeasti perehtyä - niin kuin mihin tahansa muuhunkin koulutusmetodiin - ennen käyttöä. On sääli, että se ja Rakkaat haukut -konsepti rinnastetaan toisiinsa "namikoulutuksena". Ja valitettavasti se Jaanan sanoin klikkerin tällääminen käteen pentukurssilla tuntuu johtuvan useimmiten siitä, että kouluttaja itsekään ei tiedä, kuinka se koulutusmetodi ihan oikeasti toimii.

   Kasvattaminen ja kouluttaminen... Moni tokon erikoisvoittajaluokassa kilpaileva koira vetää lenkillä taluttimessa. Miksi? Niinpä, vetämättä hihnassa kulkeminen on sellainen asia, mikä pitää onnistua missä tahansa ja kuinka pitkään tahansa... Joku simppeli noutoliike versus se hihnakäytös ovat jo kestoltaan aika erilaisia asioita.

   Luottamus, siihen se hyvä ihmisen ja koiran välinen suhde perustuu :)

   Poista
  3. No, ehkei nyt ihan koko elämäntapaa tarvii paljoa muutella, enemmin ehkä asennemuokkausta. Helppoa se ei ole, oma ajatusmaailma menee ylösalaisin.
   Itseäni helpotti paljon opetella olemaan iloinen ja tyytyväinen, kun koira osoittaa pienempiäkin alistumiseleitä; laskee hieman päätään/kroppaansa alaspäin, kääntää korviaan/katsettaan sivulle ja vetää suupieliään pidemmäksi. Se on kunnioituksen osoittamista ja auktoriteetin tunnustamista, eikä suinkaan pelkoa, kuten erheellisesti usein tulkitaan.

   Poista
  4. Mä en nähnyt sitä ohjelmaa, mutta olen kuullut paljon siitä. Mun mielestä on typerää laittaa metodeja vertailuun, riippuu niin paljon sekä koiran ihmisen luonteesta ja tilanteen vakavuudesta että mikä metodi tepsii, ja mikä tuntuu omimmalle. Näin räikeässä "koiran väärinlukutilanteessa" kasvatus ja luottamuksen ja kunnioituksen palauttaminen taitaa olla ainoa tapa, enkä usko että tässä kohtaa naksutin (tai namit) on se oikea tie.

   Jaana, kun nyt tässä vähitellen opettelen puhumaan ja lukemaan koiraa oikein, niin eiköhän mekin johonkin tuloksiin päästä. Tosin luulen että Kerttu osaa esittää ihan Oscarin arvoisia suorituksia muka-alistumisesta... :) Sehän nimittäin herkästi kellahtaa kyljelleen, vetää korvat taakse ja vipattaa häntäänsä...

   Poista
  5. Tottakai pääsette tuloksiin, se on selvä se=)jo aiemmin mainitsemasi ajatustyö on yksi tärkeä osa yhtälössä.

   Paitsi luottamukseen, tulee suhteen koiraan perustua myös keskinäiseen kunnioitukseen. Koira kunnioittaa omistajaansa, kuin myös omistaja koiraansa; ihan vaan koirana ja eläimenä...huolimatta siitä noutaako se kapulaa, metallista tai puista tai montako eri temppua se osaa tehdä, vai osaako temppuja ollenkaan.

   Poista
  6. Niinpä. Mun ymmärtääksen ensin pitää olla molemminpuolinen kunnioitus, ja sitten päästään rakentaamaan luottamusta.

   Poista
 8. Hienoa Maikki että uskalsit ottaa tämän asian avoimesti esiin. Itsellä vanhempi koira on tällainen kovapäinen tapaus joten töitä on saanut tehdä ja tehdään edelleen. Et ole varmasti asiasi kanssa yksin. Ja uskon että saatte vielä hyviä tuloksia kun ajatustyötä on tehty asian eteen riittävästi...

  Nämä aikaisemmat kommentit ovat herättäneet monenlaisia ajatuksia. Vaikkei tämä suoraan teidän tilanteeseen liitykään niin monen koiranomistajan tavoin olen itse ainakin sortunut liikaan aikatauluttamiseen. Kalenteri on ollut täynnä monenlaista koiraohjelmaa ja ihmisohjelmaa pitkällekkin tulevaan. Toisen koiran tultua olen vihdoin tietoisesti oppinut/opetellut, ettei elämästä saa tulla liiaksi suorittamista, sillä kyllä stressi näyttäytyy sekä ihmisen että koiran käytöksessä/fysiikassa halusimme sitä myöntää tai emme ja varsinkin nuorta koiraa ei saisi liikaa stressata. Kalenterissa tulisi olla liikkumavaraa, jotta elämässä säilyy rentous ja spontaanius. Suorittamista ja kalenterin täyttämistä pidetään valitettavasti jotenkin hyvän ihmisen merkkinä? No itse en enää tällaista arvosta.

  Koiran kanssa treenaaminenkin tulisi rajata max 2 kertaan viikossa ettei stressitasoa nosteta liikaa. Ja koiranpennun kanssa treenaminnen tulisi painottua nimenomaan käytöstavojen kehittämiseen ja koiran omistajan taitoja tulisi hioa nimenomaan koiran tulkinnan opettelemiseen varsinkin kun kyse on ensimmäisestä koirasta.

  Kaikkea hyvää teille ja tsemppiä yhteiseloon!

  VastaaPoista
 9. Hyvä pointti, stressi tosiaan saa aikaan kummia asioita, niin ihmisillä kuin eläimillä. Stressi on monessa tapauksessa suuri osasyyllinen. Jossain olen nähnyt joitain tutkimustuloksia siitä, kuinka kauan kestää ennekuin stressihormonit ovat poissa elimistöstä. Aika elimistön palautumiseen normaalitasolle oli uskomattoman pitkä, olisko ollut jopa vuorokausia?

  Ja koiran lukeminen, se on se tärkein asia! Koira ei osaa suomea, ei ruotsia, eikä englantiakaan...se puhuu koiraa, ihan koko ikänsä! Kommunikaatio-ongelmatkin aiheuttavat stressiä ja turhautumista.

  VastaaPoista

Kiitos tassunjäljistäsi!