Tärkeitä seurattavia asioita ovet mm. hännänasento ja ilmeet. Testitilassa on erilaisia alustoja (erilaisia mattoja ja paljasta lattiaa) ja pentujen alustanvaihtoja seurataan. Rekku paineli suinpäin alustalta toiselle, Muru oikeasti mietti ja varmisti ensin tilanteen turvalliseksi.
Kaikki pennut seurasivat testaajaa toiseen huoneeseen. Ainakin Rekku ja Muru kävivät itsenäisesti tuolla perällä asti, ja Merlin jopa piipahti tuosta vasemmalla näkyvästä oviaukosta omatoimisesti kolmannen huoneen puolelle.
Pepiä käytiin herättelemässä pihalla testin alussa, ja ovella vastaan tulikin iso musta belgianpaimenkoira. Pepi säikähti niin että kiljaisi. Testiä se kuitenkin jatkoi entistä reippaampana, eli palautui tuosta kohtaamisesta aivan loistavasti!
Rekku testattiin ekana ja sitten Muru. Pepi ja Merlin ehti sillä välillä ottaa vähän torkkuja, joten testin alku oli hieman rauhallisempi.
PAT Volhards Puppy Personality Test
1) SOSIAALISUUS
Aseta pentu testialueelle. Houkuttele pentua luoksesi istuessasi polvillasi ja taputtamalla käsiäsi metrin päässä siitä.
Osio kertoo luottamuksen, turvallisuuden tunteen ja läheisyyden kaipuun asteen
1. Pentu tulee halukkaasti, korkea häntä, hyppii, puree käsiä
2. Tulee halukkaasti, korkea häntä, lyö tassulla, nuolee käsiä
3. Tulee halukkaasti, korkea häntä MURU REKKU
4. Tulee varovaisesti, korkea häntä MERLIN PEPI (molemmat juuri heränneet)
5. Tulee varovaisesti, matala häntä
6. Ei tule lainkaan
2) SEURAAMINEN (JOHTAJUUDEN HYVÄKSYMINEN)
Nouse jä kävele pennusta poispäin. Huolehdi että pentu näkee lähtösi.
Osio kertoo halusta seurata ihmistä, Seuraamattomuus voi kertoa itsenäisyydestä
1. Seuraa halukkaasti, korkea häntä, kävelee jalkojen ympärillä, puree jalkoja
2. Seuraa halukkaasti, korkea häntä, kävelee jalkojen ympärillä REKKU
3. Seuraa halukkaasti, korkea häntä MERLIN PEPI MURU
4. Seuraa halukkaasti, matala häntä
5. Seuraa varovaisesti, matala häntä
6. Ei seuraa laisinkaan tai kulkee toiseen suuntaan
3) KIINNIPITÄMINEN
Istu alas ja aseta pentu varovasti selälleen. Pidä pentua selällään n. 30 sekunnin ajan.
Osio kertoo: Taipumus dominanssiin tai alistuvuuteen. Kuinka pentu kestää sosiaaliseen ja fyysiseen dominanssiin liittyvän stressin.
1. Kamppailee voimakkaasti, puree, murisee
2. Kamppailee voimakkaasti MURU PEPI REKKU
3. Rento, ei kamppaile MERLIN
4. Kamppailee, lopettaa, nuolee
5. Ei kamppaile, nuolee käsiä
6. Jähmettynyt, ei kamppaile
Merlin ei pane vastaan |
4) SOSIAALINEN DOMINANSSI
Laita pentu seisomaan lattialle. Asetu pennun sivulle kyykkyyn ja sivele sitä selän yli päästä häntään. Jatka sivelyä kunnes pentu selvästi reagoi.
Osio kertoo: Sosiaalisen dominanssin hyväksynnän aste. Pentu voi yrittää dominoida hyppimällä, puremalla tai näyttämällä itsenäisyytensä jättämällä paikan.
1. Hyppii, lyö tassuilla, murisee, puree
2. Hyppii, lyö tassulla MURU
3. Painautuu testaajan lähelle ja yrittää nuolla kasvoja
4. Vääntelehtii, nuolee käsiä PEPI
5. Heittäytyy selälleen, nuolee käsiä
6. Kävelee pois ja pysyy poissa MERLIN REKKU
Sosiaalista dominanssia |
5) NOSTAMINEN
Aseta kämmenet pennun mahan alle ja nosta sitä hieman ilmaan. Pidä pentua tällä tavoin noin 30 sekuntia.
Osio kertoo: Dominanssin hyväksyminen tilanteessa, johon pentu ei voi vaikuttaa.
1. Kamppailee voimakkaasti, puree murisee
2. Kamppailee voimakkaasti
3. Rento, ei kamppaile MERLIN PEPI REKKU MURU (Murulla korkea häntä)
4. Ei kamppaile, nuolee käsiä
5. Jähmettynyt, ei kamppaile
6) SAALISVIETTI (KIINNOSTUMINEN SAALIISTA)
Mene pennun viereen kyykkyyn ja yritä saada sen mielenkiinto paperipallolla. Kun pentu osoittaa kiinnostusta ja seuraa palloa, heitä pallo noin metrin päähän pennun eteen.
Osio kertoo: Halu tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa. Noutotaipumus.
1. Lähtee esineen perään, ottaa sen suuhun ja juoksee toiseen suuntaan REKKU PEPI
2. Lähtee esineen perään, seisoo sen päällä, ei tule takaisin
3. Lähtee esineen perään, tulee takaisin testaajan luokse esineen kanssa MURU MERLIN (Merlin tulee mun, ei testaajan luokse)
4. Lähtee esineen perään, tulee testaajan luokse ilman esinettä
5. Lähtee hieman esineen perään, mutta menettää pian mielenkiintonsa
6. Ei lähde esineen perään
Tää oli niin hauska. Rekku haki paperitollon ja lähti sen kanssa askartelemaan muualle. Seuraavana testattu Muru toi pallon useamman kerran testaajalle takaisin, vaikka sitä oli juuri dominoitu testaajan toimesta. Merlin oli kaikista hauskin, se toi pallon joka kerta mulle :)
7) KIVUNSIETOKYKY
Pidä pennun tassua kädessäsi ja purista kevyesti peukalolla ja etusormella nahkaa kahden varpaan välistä ("räpylää"). Lisää painetta tasaisesti laskiessasi kymmeneen. Lopeta heti, kun pentu vetää tassua pois tai osoittaa muulla tavoin kipua tai epämiellyttävyyden tunnetta.
Osio kertoo kivunsietokynnyksen asteen.
1. Laskeminen 8-10 ennen pennun reaktiota
2. Laskeminen 6-7 ennen pennun reaktiota
3. Laskeminen 5-6 ennen pennun reaktiota MERLIN PEPI MURU
4. Laskeminen 3-4 ennen pennun reaktiota
5. Laskeminen 1-2 ennen pennun reaktiota REKKU
Rekun nopea reagoiminen tähän testin osa-alueeseen ei johtunut siitä että sitä olisi sattunut, vaan siitä että sitä ärsytti. Kivunsietokyvyn lisäksi voidaan siis tarkkailla myös ärsyyntymiskynnystä.
8) ÄÄNIHERKKYYS
Aseta pentu testialueen keskelle. Testaaja tai avustaja aiheuttaa terävän äänen noin metrin päässä pennusta. Iso metallilusikka kattilan kantta vasten käy hyvin ( ketjukaulain teräskuppiin).
Osio kertoo ääniherkkyyden asteen (mahdollisen kuurouden)
1. Kuuntelee, paikallistaa äänen lähteen, kävelee ääntä kohti ja haukkuu
2. Kuuntelee, paikallistaa äänen lähteen ja haukkuu
3. Kuuntelee, paikallistaa äänen lähteen, osoittaa kiinnostusta ja kävelee ääntä kohti MURU PEPI MERLIN REKKU (Rekulla korkea häntä)
4. Kuuntelee, paikallistaa äänen lähteen MURU
5. Painuu kasaan, lähtee poispäin, piiloutuu
6. On välinpitämätön, ei osoita mitään kiinnostusta
Tässä osassa näkyi sama kuin alustanvaihdoissa. Muru oli selkeästi harkitsevin, se tarkasti tilanteen ennen kuin toimi. Rekku meni häntä korkealla "suinpäin sudensuuhun". Merlin ja Pepi jotain siltä väliltä. Tämä kertoo myös rohkeudesta ja palautumisesta. Tarkoitus ei ole pelästyttää pentua. Jokainen pennuista rekisteröi äänen nopeasti ja hyvin pian totesi sen merkityksettömäksi.
9) UTELIAISUUS
Aseta pentu testialueen keskelle. Kiinnitä pyyhkeeseen narunpätkä ja vedä sitä nykien lattialla muutaman metrin päässä pennusta. Vedä pyyhettä poikittain pennun edessä ja poispäin, ei pentua kohti. (pieni pehmeä aitokarvadummy)
Osio kertoo: Reaktion voimakkuus pennun havaitessa tuntemattoman objektin. (myös saalisvietti ja taisteluhalu)
1. Katsoo, hyökkää, puree MURU PEPI MERLIN REKKU
2. Katsoo, ottaa kiinni, haukkuu
3. Katsoo kiinnostuneena, menee esineen luo tutkiakseen sitä
4. Katsoo, haukkuu häntä koipien välissä
5. Hyppää pakoon, piiloutuu
Rekku reivtteli oikein kunnolla, mahtavan murinan kera |
Muru miettii alustanvaihdosta |
Merlin oli vähintäänkin yhtä kiinnostuntu vauvasta kuin lelusta :) |
Pepin uteliaisuuden herätti myös Pirkko
Pentuja rakastavan Pirkon itsehillintäkeino: kun en näe, ei niitä varmaan ole olemassa :) |
Lopultakin Pirkko pääsi tarkastamaan Merliniä |
10) FYYSINEN TARKASTUS
Pentua tarkastellaan sen seisoessa rentona paikallaan. Tässä ei anneta pisteitä, vaan arvostellaan pentua rotumääritelmään ja käyttötarkoitukseen nähden "hyvä" "hyväksytty" tai "hylätty".
HYVÄ: MURU, MERLIN, REKKU PEPI
TULKITSEMINEN:
Eniten 1. Koira on erittäin dominoiva ja omaa aggressiivisia piirteitä. Se on nopea puremaan eikä sovellu lapsiperheeseen. Tarvitsee kokeneen kouluttajan, joka osaa säilyttää johtajuuden itsellään.
Eniten 2. Tällainen koira on dominoiva ja saadaan provosoimalla puremaan. Tarvitsee johdonmukaista, määrätietoista ja oikeudenmukaista kohtelua aikuisten parissa ja voi kehittyä uskolliseksi toveriksi, kunhan johtajuus on selvä. Usein eloisa ja ulospäin suuntautunut koira.
Eniten 3. Tämän tyyppinen koira hyväksyy ihmisen helposti johtajakseen ja on pars vaihtoehto tavalliselle koiranomistajalle. Se sopeutuu nopeasti uusiin tilanteisiin ja sopii hyvin vanhusten ja lasten koiraksi, vaikka saattaa olla liian aktiivinen joissain tilanteissa. Hyvää ainesta tottelevaisuuteen.
Eniten 4. Tällainen koira on alistuva ja sopii useimpiin koteihin. Se on hieman rauhallisempi ja vähemmän ulospäin suuntautunut kuin edellinen. Suhtautuu yleensä hyvin lapsiin ja on helposti koulutettavissa.
Eniten 5. Tällainen koira on erittäin alistuva ja tarvitsee paljon rohkaisua kasvattaakseen itseluottamustaan ja tullakseen ulos kuorestaan. Sopeutuu huonosti muutoksiin ja tarvitsee rauhallisen ja tasaisen kodin. Tavallisesti varma lasten kanssa ja puree vain stressaantuneena. Ei paras vaihtoehto ensikertalaiselle koiranomistajalle, koska tämän tyyppinen koira pelästyy helposti ja tarvitsee pitkän ajan sopeutuakseen uusiin kokemuksiin.
Eniten 6. Itsenäinen koira, joka saattaa pitää taputuksia jopa epämiellyttävinä. Saattaa olla vaikea sekä käyttö- että seurakoirana. Jos muista osa-alueista on 1:siä, saattaa koira purra stressaantuneena. Saatuaan 5:sia muista osista, voi alistuva koira piiloutua vieraita ihmisiä tavatessaan.
Ei selkeää kaavaa, paljon 1 2 ja 5. Tällaisella koiralla saattaa olla jotain vaivaa testitilanteessa. Se on ehkä juuri syönyt, madotettu tms. Kannattaa testata uudestaan muutaman päivän päästä. Jos tulos on sama, koira on luultavasti hyvin epävakaa eikä sovellu käyttö- eikä harrastuskoiraksi.
Kaikki pennut on siis henkisesti tasapainoisia! Pääosin kolmosia, eli mielestäni parasta mahdollista tulosta. Saalisviettiä ja taisteluhalua toki löytyy, ja jonkin verran dominanssia yksilöstä vähän riippuen. Rohkeita, reippaita, osa vähän itsenäisempiä.
Rekusta tulisi ihan mahtava harrastuskoira, sillä riittää paloa, intoa,vauhtia ja viettiä. Upea persoona! "Ei helppo" ja vaatii napakan ja oikeudenmukaisen johtajan. Suora ja "läpinäkyvä", ilmaisee itseään tavalla, jota on helppo lukea. Kohtuullisen dominoiva. Kelpaisi kuulemma testaajallekin agilitykoiraksi :)
Muru on Armi. Se tietää olevansa vastustamaton, tulee luo pylly kiemurrellen ja korvat lintassa. Häntä nousee kuitenkin heti seuraavassa sekunnissa. Dominoivin pennuista, osaa jo "näyttää keskaria". Tekee mielellään töitä omistajalle jota kunnioittaa (kohta 6). Vaikka on vilkas ja reipas, on mukana "tervettä harkintakykyä" eli ei ole ihan ekana "tapattamassa itseään". Erittäin hyvä harrastuskoira. Yksi tärkeimpiä anteja Murun kohdalla oli, että se tulee olemaan erittäin hyvä pari pihakoira Jojolle. Anna-Mari ja Jojo ovat Marian asiakkaita. Ja vaikka Muru onkin haastava, on selvää että Anna-Mari tulee pärjäämään Murun kanssa hienosti ilman ongelmia.
Pepi on uroksista se keskiverto. Ei voi sanoa "mitäänsanomaton", mutta sellainen oikein peruskoira. Kohtaaminen belkkarin kanssa kertoi todella paljon, samoin Pepi oli erittäin kiinnostunut Pirkosta. Tasapainoinen, sietää muutoksia ja palautuu niistä. Helposti motivoitavissa lelulla. Sietää dominanssia hieman paremmin kuin Muru ja Rekku.
Merlin on rauhallisin ja helpoin. Testaajan suora lainaus "Tätä on helppo rakastaa". Luulen myös että Merliniä ei voi rakastaa pilalle. Siitäkin löytyy vietit helposti joten motivoitavissa harrastuksiin. Rohkea ja älykäs koira, jonkin verran itsenäinen. Alistuu helposti ihmiselle ja on luottavainen ja yhteistyöhaluinen.
Pentujen luonteet olivat juuri sitä mitä olin ajatellutkin, ne käyttäytyivät kuten oletinkin. Vaikka Pepi ja Merlin olivatkin alussa vähän väsyneitä juuri herättyään, se suhtetutettiin reaktioihin ja otettiin tuloksissa huomioon. Moni asia sai myös "tieteellisen" selityksen, miksi pentu käyttäytyy miten käyttäytyy, ja miksi meidän aikuiset koirat käyttäytyvät eri tavalla eri pentua kohtaan. Ihan mahtavan opettavainen kokemus myös minulle, kiitos Maria!
Maria, jos jokin meni väärin, tai unohdin jotain oleellista, niin korjaa tai laita lisäyksiä!
Ihana ihana ihana pentu! |
Reippaita pieniä pihakoiria! Loistavaa!
VastaaPoista