Sivut

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Rondan synnytys

Rondan synnytys tosiaan sujui hyvin ja rauhallisesti. Lämmöt laskivat maanantain puolella, mutta mitään muuta huomattavaa koirassa ei näkynyt, se ei läähätellyt eikä petaillut. Siksi varmaan mulla meni ihan ohi, kun ensimmäinen pentu syntyi vähän ennen viittä tiistaiaamuna.

Armin synnytykset ovat olleet "dramaattisia"; Armi on alkanut petailla, läähättää ja ravata ees taas päivää ennen synnytystä. Ronda ähkäisi pari kertaa laatikossa ja eka pentu oli syntynyt, en silloin vielä edes tajunnut sitä, vaan vasta sitten kun alkoi kamala lotina ja pennun putsaaminen, menin katsomaan että mitäs nyt...

Oikeastaan oli hyvä, etten huomannut synnytyksen alkamista, enpähän ehtunyt jännittää ja stressata turhaan. Riskinä Rondalla on tuo pieni koko 31cm ja paino 5,5kg. Samoin puolitoista vuotta sitten tapahtunut onnettomuus, jolloin vatsaan tuli pitkä ja syvä viiltohaava, joka sitten päivystävän eläinlääkärin autotallissa tikattiin. Noita jos olisin ehtinyt alkaa ponnistusvaiheessa miettiä, niin paniikki olisi tullut.

Eka uros ja pieni uros

Ensimmäinen pentu on jo kuiva, toinen vielä vähän märkä. Ronda huilaa ja kerää voimia seuraavaa pentua varten. Pentujen välillä aikaa kului tunnista kahteen. Ronda ehti hyvin kuivata pennun ja pentu ehti imeä, ennen kuin seuraavaa alettiin edes suunnitella. Supistusten aikana, kun pentu meni kanavaan, Ronda makoili rauhallisesti, sitten nousi seisaalleen, ponnisti pari kertaa ja pentu syntyi. Ymmärtääkseni kaikki pennut tulivat pää edellä.

Narttu syntyi
Ronda tiesi hyvin mitä tehdä. Ensin se päästi pennun kalvoista, veti sitten jälkeiset ulos ja söi ne, katkaisi napanuoran ja alkoi puhdistaa ja kuivata pentua.

Ronda kerää voimia kolmen pennun kanssa ennen neljännen syntymää
Neljäs pentu näkyi melkein tyhjässä mahassa selvästi. Hyvin näkyi myös se, kun pentu liikkui kohti lantiota pää edellä.

Neljäs pentu oli uros
Kaikki oli ohi vähän ennen kymmentä, eli semmoinen viiden tunnin urakka se oli. Tosi hyvä mieli jäi kyllä tästä oppikirjasynnytyksestä. Rauhallinen ja hiljainen koira, kun vertaa Armiin joka kiljui ja kohelsi.

Koko joukko
Kolme pennuista oli painoltaan 160-170g ja toisena syntynyt uros 110g. Vaikka se on noin pieni, se on kuitenkin ihan sopusuhtainen, pullea ja pennunpyöreä. En ole siitä lainkaan huolissani. Edellisen pentueen Snadi oli himpun verran pienempi syntyessään, ja näytti ihan erilaiselta, ei niin terveeltä (ja ihan kelpo koira siitäkin on kasvanut). Tämä poika näyttää  ihan kunnon pennulta :)

Yksi porukasta on aina se poikkeava :)


1 kommentti:

  1. Hyvä ja sujuva synnytys on ihana asia! Asia jota meidän kasvattajien tulee vaalia.
    Onnea vielä koko pesueelle ja sen kasvattajalle tukijoukkoineen=)

    VastaaPoista

Kiitos tassunjäljistäsi!