Sivut

torstai 25. huhtikuuta 2013

Yhteiseksi hyväksi

Koiranpäivän kunniaksi kävimme 24.4 luovuttamassa verta Hannes Lohen suuressa koirien geenitutkimuksessa.
Suora lainaus geenitutkimuksen sivuilta:

Geenitutkimuksen tavoitteena on tunnistaa geenivirheitä erilaisiin perinnöllisiin sairauksiin ja muihin ominaisuuksiin eri roduissa, kehittää sairauksille geenitestejä jalostuksen apuvälineeksi ja soveltaa saatua tietoa ihmissairauksien selvittämiseen. Geenilöytö avaa aina myös mahdollisuuksia tautimekanismien ymmärtämiseen ja se luo pohjaa diagnostiikan, hoitojen ja mahdollisten lääkkeiden kehittämiseen.

Mielestäni on ihan huippua että Suomessa tehdään tälläistä ihan uraa uurtavaa tutkimustyötä! Ja olen oikein mielissäni että sain ajan meidän koirille maksuttomaan näytteenottoon, ja olemme nyt mukana tässä hienossa projektissa. Koiranomistajahan ei tästä saa mitään suoraa hyötyä; ei saa oman koiransa DNA-karttaa, terveystietoja tai perinnöllisiä sairauksia. Mutta jatkossa hyöty koko rodulle tulee varmasti olemaan suurempi kuin voimme tällä hetkellä edes kuvitellakaan...

Itse tapahtuma on hyvin yksinkertainen. Ensin täytetään viralliset paperit; nimi ja rekkarit, ja pieni rastiruutuun-kysely koiran sairauksista ja luonteesta. Toimenpiteessä laitetaan ensin kiristysside koiran kainaloon ja kun suoni on saatavilla, otetaan neulalla 3ml verta putkiloon. Tarvittaessa pieni laastari sääreen ja se olikin sitten siinä. Aikaa kului papereiden täyttäminen mukaan lukien kymmenisen minuuttia per koira. Minkäänlaista jälkihoitoa tai varuillaan olemista ei tarvita, mekin paineltiin suoraan näytteenotosta koirapuistoon ja lenkille :)

Melkein kaikki lumi on jo sulanut!

Rapakoita, Armin lempparia!
Voi herramunjee minkä näköisiä nuo koiruudet olikaan tuon puistoilun jälkeen... siksi mentiin vielä extralenkille, ja kappas, puolen tunnin kävelyn jälkeen tyypit oli taas ihan puhtoisia :)

Pihakoira on itsepuhdistuva!

2 kommenttia:

  1. Mä olen joutunut meidän tyyppejä suihkuttelemaan rapa-aikoina. Lähinnä mahan alustaa ja jalkoja... onnistuvat saamaan ne mustiksi joka kerta. Ja suihkun jälkeen on aina hurja ralli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mäkin olen suihkutellut, nyt vaan kävi sen verran onnellisesti että tuon mutailun jälkeen löytyi kuiva lenkkipolku, ja sitten vielä ajeltiin kotiin, niin häkissä karisi loputkin kurat peittohin ja patjoihin. Takapihalta tullessa on joka kerta varpaan pesua tiedossa, kun jostain syystä näillä on aina varpaanvälit täynnä savea ja heinätupsuja... :)

      Poista

Kiitos tassunjäljistäsi!