Sivut

sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Ilmon pentutesti

 Lauantaiaamulle oli varattu Ilmolle aika Koirakoulu Homeettaan pentutestiin. Alla tulokset ja vähän avausta. Omistaja siis tuo pennun testiin vieraaseen paikkaan ja vieraan ihmisen testattavaksi. Mitä aiemmin testi tehdään, sen alkukantaisempia pennun reaktiot ovat, sillä ei ole vielä opittuja tapoja, eikä suurta kiintymystä omistajaan. Ilmo oli ehtinyt asua Helenalla reilu viikon verran ja se vaikutti hieman tuloksiin (varsinkin kohtiin 1, 2 ja 4). Testin aluksi omistaja ei ole paikalla, jossakin vaiheessa voi tulla seuraamaan testiä. Me Helenan kanssa katsottiin alkuun ikkunasta testiä, välissä Ilmo kävi leikkimässä 4kk kultaisennoutujan pennun kanssa, ja sitten mentiin kaikki testihuoneeseen jatkamaan testiä.

PAT Volhards Puppy Personality Test

1) SOSIAALISUUS
Aseta pentu testialueelle. Houkuttele pentua luoksesi istuessasi polvillasi ja taputtamalla käsiäsi n. metrin päässä siitä.
Osio kertoo: luottamuksen, turvallisuudentunteen ja läheisyydenkaipuun asteen

pisteytys:
1. pentu tulee halukkaasti, korkea häntä, hyppii, puree käsiä
2. tulee halukkaasti, korkea häntä, lyö tassuilla, nuolee käsiä
3. tulee halukkaasti, korkea häntä X myöhemmin tuli näin mutta lähti pois
4. tulee varovaisesti, korkea häntä
5. tulee varovaisesti, matala häntä  
6. ei tule lainkaan X Omistaja toi ovesta ja Ilmo oli kovasti omistajan perään 
 

2) SEURAAMINEN (JOHTAJUUDEN HYVÄKSYMINEN)
Nouse ja kävele pennusta poispäin. Huolehti että pentu näkee lähtösi.
Osio kertoo: Halusta seurata ihmistä. Seuraamattomuus voi kertoa itsenäisyydestä.

pisteytys:
1. seuraa halukkaasti, korkea häntä, kävelee jalkojen ympärillä, puree jalkoja
2. seuraa halukkaasti, korkea häntä, kävelee jalkojen ympärillä
3. seuraa halukkaasti, korkea häntä
4. seuraa halukkaasti, matala häntä
5. seuraa varovaisesti, matala häntä
6. ei seuraa laisinkaan tai kulkee toiseen suuntaan X Tavoitteli oven luona omistajan luokse. Ei ollut kiinnostunut testaajasta laisinkaan. Ajatteli, vinkui, ajatteli, hyppi ovea vasten, ajatteli, etsi ratkaisua, näki ikkunasta ihmisiä ja tavoitteli heidän luokse. Koko ajan häntä pystyssä, liikkui huoneen läpi todella tasapainoisesti ja reippaasti. Toimintakykyinen ja fiksu. Ei halunnut tukeutua tippaakaan vieraaseen ihmiseen. Suuri taistelutahto 


3)KIINNIPITÄMINEN
Istu alas ja aseta pentu varovasti selälleen. Pidä pentua selällään n. 30 sekunnin ajan.
Osio kertoo: Taipumus dominanssiin tai alistuvuuteen. Kuinka pentu kestää sosiaaliseen ja fyysiseen dominanssiin liittyvän stressin.

pisteytys:
1. kamppailee voimakkaasti, puree, murisee
2. kamppailee voimakkaasti X
3. rento, ei kamppaile
4. kamppailee, lopettaa, nuolee
5. ei kamppaile, nuolee käsiä
6.  jähmettynyt, ei kamppaile


4) SOSIAALINEN DOMINANSSI
Laita pentu seisomaan lattialle. Asetu pennun sivulle kyykkyyn ja sivele sitä selän yli päästä häntään. Jatka sivelyä kunnes pentu selvästi reagoi.
Osio kertoo: Sosiaalisen dominanssin hyväksynnän aste. Pentu voi yrittää dominoida hyppimällä, puremalla tai näyttämällä itsenäisyytensä jättämällä paikan.

pisteytys:
1. hyppii, lyö tassulla, murisee, puree
2. hyppii, lyö tassulla X ei hypi vaan haluaa pois
3. painautuu testaajan lähelle ja haluaa nuolla kasvoja
4. vääntelehtii, nuolee käsiä
5. heittäytyy selälleen, nuolee käsiä
6. kävelee pois ja pysyy poissa X Ilmon lopputilanne


5)NOSTAMINEN
Aseta kämmenet pennun mahan alle ja nosta sitä hieman ilmaan. Pidä pentua tällä tavoin n. 30 sekutnia.
Osio kertoo: Dominanssin hyväksyminen tilanteessa johon pentu ei voi vaikuttaa.

pisteytys:
1. kamppailee voimakkaasti, puree, murisee
2. kamppailee voimakkaasti X testin alussa tämä ja tämän jättäisin voimaan.
3. rento, ei kamppaile X testin lopussa, toisen pennun kanssa leikittyään tämä, mutta kamppaili hieman.
4. ei kamppaile, nuolee käsiä
5. jähmettynyt, ei kamppaile


6) SAALISVIETTI (KIINNOSTUMINEN SAALIISTA)
Mene pennun viereen kyykkyyn ja yritä saada sen mielenkiinto paperipallolla. Kun pentu osoittaa kiinnostusta ja seuraa palloa, heitä pallo noin metrin päähän pennen eteen.
Osio kertoo: Halu tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa. Hyvä noutotaipumus.

pistytys:
1. lähtee esineen perään, ottaa sen suuhun ja juoksee toiseen suuntaan X
2. lähtee esineen perään, seisoo esineen päällä, ei tule takaisin
3. lähtee esineen perään, tulee takaisin testaajan luokse esineen kanssa
4. lähtee esineen perään, tulee testaajan luokse ilman esinettä
5. lähtee hieman esineen perään, mutta menettää pian mielenkiintonsa
6. ei lähde esineen perään


7) KIVUNSIETOKYKY
Pidä pennun tassua kädessäsi ja purista kevyesti peukalolla ja etusormella nahkaa kahden varpaan välissä ("räpylää"). Lisää painetta tasaisesti laskiessasi kymmeneen. Lopeta heti, kun pentu vetää tassua tai osoittaa muulla tavoin kipua tai epämiellyttävyyden tunnetta.
Osio kertoo: Kivunsietokynnyksen asteen

pisteytys:
1. laskeminen 8-10 ennen pennun reaktiota
2. laskeminen 7-8 ennen pennun reaktiota
3. laskeminen 5-6 ennen pennun reaktiota  X
4. laskeminen 3-4 ennen pennun reaktiota
5. laskeminen 1-2 ennen pennun reaktiota


8) ÄÄNIHERKKYYS
Aseta pentu testialueen keskelle. Testaaja tai avustaja aiheuttaa terävän äänen noin metrin päässä pennusta. Iso metallilusikka kattilankantta vasten käy hyvin. Ketjukaulain teräskuppiin.
Osio kertoo: Ääniherkkyyden aste (mahdollisesti kuurouden?)

pistytys:
1. kuuntelee, paikallistaa äänen lähteen, kävelee ääntä kohti ja haukkuu
2. kuuntelee, paikallistaa äänen lähteen, haukkuu
3. kuuntelee, paikallistaa äänen lähteen, osoittaa kiinnostusta ja kävelee ääntä kohti X työnsi päänsä metallikuppiin ja uskalsi kääntää kupille selkänsä
4. kuuntelee, paikallistaa äänen lähteen
5. painuu kasaan, lähtee poispäin, piiloutuu
6. on välinpitämätön, ei osoita mitään kiinnostusta


9) UTELIAISUUS
Aseta pentu testialueen keskelle. Kiinnitä pyyhkeeseen narunpätkä ja vedä sitä nykien lattialla muutaman mertin päässä pennusta. Vedä pyyhettä poikittain pennun edessä ja poispäin, ei pentua kohti.
Osio kertoo: reaktion voimakkuus pennun havaitessa tuntemattoman objektin.

pisteytys:
1. katsoo, hyökkää puree X
2. katsoo, ottaa kiinni, haukkuu
3. katsoo kiinnostuneena, menee esineen luo tutkiakseen sitä
4.katsoo, haukkuu, häntä jalkojen välissä
5. hyppää pakoon, piiloutuu


10) FYYSINEN TARKASTUS
Pentua tarkastellaan sen seisoessa rentona paikallaan. Tässä ei anneta pisteitä, vaan arvostellaan pentua rotumääritelmään ja käyttötaroitukseen nähden. "Hyvä", "hyväksytty" tai "hylätty" ja lyhyt kuvaus.
Hyvä
Tasapainoinen pentu joka kantaa itsensä. Arvioi uuden asian nopeasti ja oon aktiivinen heti ollessaan varma asiasta/paikasta.
Oli liukkaalla pinnalla ja rappusissa kuin kotonaan. Liikkui hyvin eikä kartellut erilaisia alustoja.
Oli kiinnostunut namista ja tavoitteli uutterasti häntä pystyssä, ei lannistunut.PISTEIDEN TULKITSEMINEN: 

Eniten 1:siä: Koira on erittäin dominoiva ja omaa aggressiivisia piirteitä. Se on nopea puremaan eikä sovellu lapsiperheeseen. Tarvitsee kokeneen kouluttajan, joka osaa säilyttää johtajuuden itsellään.

Eniten 2:sia: Tällainen koira on dominoiva ja saadaan provosoimalla puremaan. Tarvitsee johdonmukaista, määrätietoista ja oikeudenmukaista kohtelua aikuisten parissa ja voi kehittyä uskolliseksi toveriksi, kunhan johtajuus on selvä. Usein eloisa ja ulospäin suuntautunut koira.

Eniten 3:sia: Tämän tyyppinen koira hyväksyy ihmisen helposti johtajakseen ja on paras vaihtoehto tavalliselle koiranomistajalle. Se sopeutuu nopeasti uusiin tilanteisiin ja sopii hyvin vanhusten ja lasten koiraksi, vaikka saattaa olla liian aktiivinen joissain tilanteissa. Hyvää ainesta tottelevaisuuteen.

Eniten 4:sia: Tällainen koira on erittäin alistuva ja sopii useimpiin koteihin. Se on hieman rauhallisempi ja vähemmän ulospäin suuntautunut kuin edellinen. Suhtautuu yleensä hyvin lapsiin ja on helposti koulutettavissa.

Eniten 5:sia: Tällainen koira on erittäin alistuva ja tarvitsee paljon rohkaisua kasvattaakseen itseluottamustaan ja tullakseen ulos kuorestaan. Sopeutuu huonosti muutoksiin ja tarvitsee rauhallisen ja tasaisen kodin. Tavallisesti varma lasten kanssa ja puree vain stressaantuneena. Ei paras vaihtoehto ensikertalaiselle koiranomistajalle, koska tämän tyyppinen koira pelästyy helposti ja tarvitsee pitkän ajan sopeutuakseen uusiin kokemuksiin.

Eniten 6:sia: Itsenäinen koira, joka saattaa pitää taputuksia jopa epämiellyttävänä. Saattaa olla vaikea sekä käyttö- että seurakoirana. Jos muista osa-alueista on 1:siä, saattaa koira purra stressaantuneena. Saatuaan 5:sia muista osista, voi alistuva koira piiloutua vieraita ihmisiä tavatessaan.

Ei selkeää kaavaa (paljon 1:siä, 2:sia ja 5:sia): Tällaisella koiralla saattaa olla jotain vaivaa testitilanteessa. Se on ehkä juuri syönyt, madotettu tai muuta vastaavaa. Kannattaa testata uudestaan muutamaa päivää myöhemmin. Jos tulos on sama, koira on luultavasti hyvin epävakaa eikä sovellu käyttö- eikä seurakoiraksi. 


Ilmolla keskiarvo pisteeksi nousi kakkonen ja kolmonen, höystettynä kutosella ja ykkösellä. Eli kohtuullisen dominoiva ja itsenäinen pentu. Tasapainoinen ja varma pentu, hyvä hermorakenne. Älykäs ja fiksu ongelmanratkaisija. Oikeanlaisella käsittelyllä Ilmosta tulee ihan huippu luonteinen, mutta dominanssin, itsenäisyyden ja ongelmaratkaisukyvyn vuoksi pentu on myös "helppo pilata" hankalaksi ja jopa vaikeaksi. Tarvii vahvan, luotettavan ja oikeudenmukaisen johtajan ja tapakasvatuksen. Erittäin hyvä harrastuskoira.

Itse testistä mulla ei ole kuvia, koska istuimme huomaamattomina huoneen reunalla, mutta leikistä Cocon kanssa välitunnilla sain montakin hyvää otosta. Leikkikin kertoo paljon pennusta, samoin alla olevat kuvat. Sitä ei haittaa että Coco on isompi ja vanhempi. Luonteeltaan Coco on melko lailla samoilla pisteillä varustettu, ja testaaja sanoikin että näistä koirista tulisi ihan parhaat kaverit!

Juostaan kilpaa!


Louskis!Istun sitten päälle kun en muuta voi...
Testin jälkeen Ilmo esiteltiin myös "anopille" eli Armille :) Ja Kertulle myös. Pentu näytettiin Kertulle takapuoli edellä, Kerttu sai todeta sen ällöttäväksi ja arvottomaksi mitättömyydeksi. Niin kauan kuin Ilmo ei riekkunut Kertulle, ei Kerttu välittänyt pennusta ollenkaan. Armi vastasi Ilmon leikkinkutsuihin ja haasteli itsekin Ilmoa leikkimään. Huomautti asiallisesti jos oli tarvis.

Ilmo ja tytöt

Kerttu tarkastaa mikä pentu on miehiään

Armi ja Ilmo

Ruottalainen panomies!


Pennun näkemys poskisuukoista


Kun aikansa rassaa, niin "anoppi" puuttuu asiaan
 Mulla on niin hyvät fiilikset tän projektin suhteen että!!

5 kommenttia:

 1. Vaikuttaa oikein mukavalta pikku vesseliltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just sitä se onkin! Pennunhakumatkan perusteella tiesinkin sen tasapainoiseksi tyypiksi, mutta enpä olis oikeesti tiennyt tuosta dominanssista ja itsenäisyydenstä noin paljoa... Oli kyllä hyvä että tuli testattua :)

   Poista
 2. Kuullostaa Ilmo ihan pihakoiralta testitulostenkin mukaan. Suht samanlaisella sovelluksella testattiin meidän X-pentue aikoinaan. Lopputulosten mukaan olivat koko konkkaronkka; melko dominoivia ja itsevarmoja, mutta tasapainoisia. Ei suositeltu ensimmäiseksi koiraksi, eikä ihan pikkulapsiperheeseen. Kaikki tarvitsivat johdonmukaista koulutusta ja johtajuusharjoituksia, erinomaisia kisa/harrastuskoiria.

  täällä tuo pentutesti
  http://nybygards.blogspot.fi/2012/10/pentutesti.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihakoiralle kuulostaa juu, dominanssia löytyy ja itsenäisyyttä, just niitä ominaisuuksia joita näistä löytyy. Miksiköhän nuo pentu(e)testit on epävirallisia, tai siis että niistä ei ole olemassa yhtä tiettyä kaavaa ja testimuotoa, nyt ei voi saada tasan vertailukelpoisia tuloksia... Mutta onneksi on testejä ja testaajia, ihan satavarmana vien meidän koko seuraavan pentueen testiin. Siinä tulee samalla testattua vähän itseäkin, että miten onkaan osannut arvioida pentuja itse.

   Poista
  2. Tuohon Volhardin testiin tuo meidänkin testi perustui, siksi niin paljon samankaltaisuutta. Muistan että testin jälkeen juteltiinkin siitä, että joihinkin kohtiin olisi ehkä tarvinnut/halunnut lisää vaihtoehtoja, tai välivaihtoehtoja. Piti sitten vaan valita se joka oli lähinnä pennun toimintaa.

   Luonnetestissäkin jotkut osiot herättävät enemmin keskustelua ja tulkintaa.

   Poista

Kiitos tassunjäljistäsi!