Sivut

perjantai 25. heinäkuuta 2014

Tärkeää työtä

 Kuten jo aiemmin mainitsin, Ronda oli meillä muutaman päivän kylässä. Tarkoituksena tosiaan oli reilu viikon mittainen vierailu, mutta Rondalle tuli töitä kotona. Rondan kotiuduttua sain Sannalta viestiä samana iltana: "Ronda on ollut ihan korvaamaton!" No mitä se Ronda siellä kotona oikein tekee? Todella tärkeää työtä! Pyysin Sannaa kirjoittamaan julkaisukelpoisen version Rondan sosiaalispedagogisesta lapsi- ja nuoristyöstä. Tummennetut tekstit on yleisempää tietoa, kursivoidut henkilökohtaisempia.

Ronda ja ponileiriläinen
 

Tärkeää työtä

Joskus aikuisen on vaikea päästä lähelle lasta pahan mielen tai esim. traumaattisen kokemuksen vuoksi. Eläin voi toimia osittain ihmisen korvikkeena, kun lapsen ja koiran (tai ponin) välille syntyy kiintymyssuhde. Kun lapsi ei anna halata tai tulla lähelle, niin koira pääsee ihan iholle, jolloin lapsi suorastaan käpertyy sen ympärille. Pieni karvainen ystävä saa silityksiä ja pusuja, lapsi saa hyvän mielen. Jonain päivänä aikuinenkin saan sen kunnon halauksen.

Liian usein koiria arvostetaan vain sen näyttelytulosten tai rodulle tyypillisen ulkomuodon perusteella, hehkutetaan näyttelyarvosanoja ja arvostellaan koiraa korvien asennon mukaan jne. Kuitenkin koira on niin paljon muutakin. Se on monelle paras ystävä, jollekin ainoa ystävä. Se on perheenjäsen. Koira voi olla jotain todella suurta ilman ROPpeja tai ERInoimaisia arvosteluja.

Meillä Rondalla on tärkeä asema tässä työssä mitä teen ja se on minulle hyvin tärkeä perheenjäsen sekä työkaveri. Koivukaaressa vierailee päivittäin paljon lapsia ja aikuisia, osa lastensuojelun kautta, toiset ihan tavallisista perheistä. Ronda tuo hymyn jokaisen kasvoille eikä todellakaan jätä ketään kylmäksi. Tämä ”rääpäle” on lohduntuoja ja tärkeä välikappale lapsen ja aikuisen kohtaamisissa. Vaikeissa tilanteissa koiran läsnäolo rikkoo jään ja antaa yhteistä jutunaihetta, jos sitä ei muuten tahdo löytyä. Ensitapaamiset vanhempien ja lasten kanssa vaikeissa tilanteissa helpottuu hyvin usein Rondan läsnäolon ansiosta. Nauretaan yhdessä sen veikeälle olemukselle, kaikki kyselee rotua ja hämmästelee iloista ilmettä. Ja Rondan häntä vatkaa riemusta, hänestä puhutaan!

Puhumme eläinavusteisesta toiminnasta. Tällä toiminnalla sekä eläinavusteisella terapialla on vankka pohja Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa. Aihe on sosiaali- ja terveysalalle ajankohtainen, mutta kiinnostus eläinavusteisesta toiminnasta (ja terapiasta) Suomessa on herännyt vasta viime aikoina. Eläinavusteinen toiminta on ihmisten aktivoimista eläimen avulla. Eläimen kanssa toimiminen on virkistävää, terapeuttista ja eheyttävää, sitä ei voi kukaan kieltää. Meillä tätä toteutetaan eri tavoin kissojen, koirien ja ponien avulla.

Koskaan ei saa olla liian kiire, mutta ilman Rondaa ja poneja en saisi murrettua jäätä niin nopeasti mököttävän murrosikäisen (tai kiukustuneen uhmaikäisen) ja itseni väliltä. Saamme aikaan tilanteen, jossa voimme varovasti keskustella aroistakin asioista ja luoda jonkinlaista luottamussuhdetta kahden ihmisen välille.
Ponttina tässä se että jokaisen tulee arvostaa omaa lemmikkiään juuri sellaisena kun se on ja toivonkin että ihmiset laajentaisivat näkökulmaansa arvioidessaan koiria ja asettaessaan niitä jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen. Koirasta ei koskaan näy päällepäin miten tärkeää ja luottamuksellista tietoa hän kantaa. Se ei juorua, vaan pitää kaikki sille kuiskutellut salaisuudet itsellään. Häntä heiluu ja joskus tuntuu että se suorastaan nauraa.
Tiedän monta hienoa pihakoiraa jotka kerää sertejä ja Erinomaisia näyttelyissä, mutta Ronda saa kovia kokeneen lapsen uskomaan taas itseensä ja luottamaan siihen että kyllä elämä kantaa. Ronda on ERInomainen koira. Jäänmurtaja ja lohdunkantaja.

Mulle tulee itku joka kerta kun luen tuota. Mulla on ollut ihan kohtuullisen kunnollinen lapsuus, mutta nykyään otsikoissa on ihan liian usein kamalia juttuja lastensuojelusta, tai lähinnä suojelemattomuudesta. Olen ihan järjettömän ylpeä Rondan koko perheestä kaikkine lapsineen ja eläimineen, ja erityisesti Rondasta. Kuinka moni koira ihan oikeasti pystyy tuollaiseen työhön? Parhammassa tapauksessa korjaamaan todella pahasti särkyneen entistä vahvemmaksi. Rondalla ei ole hommaan virallista koulutusta, diplomeita tai ammattinimikettä, se on luonnonlahjakkuus.

Ihan varovasti
Tää kuva on kans niin herkkä... Ronda parantaa, sekä autettava että auttaja kohtelevat toisiaan niin varovasti. Tästä on lapsen hyvä alkaa rakentaa luottamusta ensin koiraan, sitten vähitellen myös ihmiseen.

6 kommenttia:

 1. Voi kuinka kaunis postaus Rondasta ja koirien erinomaisuudesta. Olet varmasti ylpeä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen niin ylpeä että meinaan välillä pakahtua.

   Poista
 2. Tulipa tekstistä mieleeni esitetty kysymys; Onko koira tuotantoeläin?
  Vastasin kysymykseen, että mielestäni on. Esitettiin lisäkysymys; mitä se tuottaa?
  Tuohon kysymykseen vastasin; hyvää mieltä ja iloa...
  Koiralla on niin monta tärkeää tehtävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuotantoeläin, hyötyeläin, käyttöominaisuudet... näitä sanoja olen itsekin pyöritellyt mielessäni.

   Poista
 3. Sanattomaksi vetää... Vaikea keksiä mikä voisi olla tärkeämpää työtä kuin tämä. Upeaa Ronda ja team Ronda! Jatkakaa samaan malliin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Enpä minäkään nyt äkkiseltään keksi muuta tärkeämpää, kuin lasten hyvinvointi. Team Ronda on aivan mahtava!

   Poista

Kiitos tassunjäljistäsi!